Miért fontos a képesített karbantartó a tűzjelző rendszer üzemeltetése során?


Miért fontos a képesített karbantartó a tűzjelző rendszer üzemeltetése során?

Amikor tűzjelző rendszerről beszélünk, az üzemeltetők sokszor a technikai specifikációkra összpontosítanak. Ugyanakkor egy gyakran mellőzött, de kulcsfontosságú aspektus az, hogy milyen képesítéssel rendelkezik a karbantartó. Miért lényeges ez?

Amikor egy épületben tűzjelző rendszert telepítenek vagy karbantartanak, az üzemeltetők gyakran főként a technikai részletekre és az eszközök műszaki paramétereire koncentrálnak. Azonban egy ugyanolyan lényeges tényező, ami gyakran háttérbe szorul, az a karbantartók képesítése. De miért is fontos ez és miben támogatja ezt a fiREG?


A TvMI 12.5:2022.06.13. F Melléklet F1/2 pontja így szól:

Jogosult személy (karbantartó)

Az OTSZ 4. § (2) bekezdés 68. pontjának megfelelve beépített tűzjelző berendezések felülvizsgálatát, karbantartását és javítását a következő feltételeknek megfelelő személy végezheti:
a) érvényes tűzvédelmi szakvizsgával rendelkezik,
b) a tevékenységek szakszerű ellátásához szükséges termék-specifikus ismeretekkel, szoftverrel vezérelt központok konfigurálásához szükség esetén programozói ismeretekkel rendelkezik, melyek a gyártó (a gyártó képviselője vagy forgalmazó) által szervezett elméleti és gyakorlati képzés keretében elsajátított, ...

Jelen írásunkban a b) pont kap hangsúlyt.

Az elmúlt időszakban végrehajtott fejlesztéseinknek köszönhetően a beépített tűzjelző berendezések típusai is adatbázisból kapnak támogatást. Azaz a rendszer tudja, hogy mely típushoz mely képesítés szükséges.
Amennyiben a jogosult személy képesítéseket végez el vagy végzett el a múltban, ezeket a fiREG-ben is be tudja rögzíteni. 
Ennek eredményeképpen az alábbihoz hasonló mondat kerül a tűzvédelmi üzemeltetői naplóra:
POLON 4000 (kelt: 2023.09.22.) képesítéssel a karbantartó jogosult karbantartani a rendszerben szereplő központot (POLON 40001) a TvMI 12.5:2022.06.13. F Melléklet F1/2/b) ajánlása szerint.

A beépített tűzjelzők és képesítéseik adatbázisa folyamatosan bővül.


Listázhatók egy-egy munkatárs által elvégzett képesítések, csatolhatók a megszerzett oklevelek is.
A felvitt adatok a tűzvédelmi üzemeltetői naplón is megjelennek.


Miért fontos mindez üzemeltetői szempontból?

1. Biztonság a mindennapokban

Az épületek és az ott dolgozó vagy élő emberek biztonsága az első és legfontosabb szempont minden üzemeltető számára. A képesítések rögzítése biztosítja, hogy a tűzjelző rendszer karbantartását csak azon szakemberek végezzék, akik megfelelő képzésben és gyakorlatban részesültek. Ennek eredményeképpen az esetleges hibák és a nem megfelelő működés kockázata jelentősen csökken. Egy jól karbantartott rendszer gyorsan és hatékonyan reagál a veszélyre, így életet menthet.

2. Megfelelés a jogszabályi előírásoknak

Az üzemeltetőknek nem csak a fizikai biztonságra, hanem a jogi következményekre is gondolniuk kell. A vonatkozó nemzeti és helyi előírásoknak való megfelelés bizonyítása elengedhetetlen lehet a különböző biztosítási igények, műszaki ellenőrzések és egyéb hivatalos eljárások során. A képesítések rögzítése és nyomon követése segít az üzemeltetőknek abban, hogy gond nélkül átmenjenek ezeken az ellenőrzéseken.

3. Transzparencia és megbízhatóság

A képesítések látható rögzítése nem csak a jogszabályi megfelelés miatt fontos. Az üzemeltetőknek és a karbantartók közötti kommunikációban is kritikus szerepet játszik. A képesítések rögzítésével az üzemeltetőknek világos képük van arról, kivel állnak kapcsolatban és milyen szintű szaktudásra számíthatnak. Mindez hozzájárul a kölcsönös bizalom kialakításához és az üzemeltetői elégedettség növeléséhez.


Összefoglalás

A tűzjelző rendszerek és azok karbantartásához kapcsolódó képesítések nem pusztán adminisztratív lépések vagy papírmunka. Ezek a biztonság, a jogszabályi megfelelés és az üzemeltetőkkel való kölcsönös bizalom alappillérei. Ahogy a technológia fejlődik és a rendszerek egyre bonyolultabbak lesznek, a megfelelő képzés és képesítés fontossága csak nőni fog a jövőben. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a fiREG támogatja a gyártói képesítések rögzíthetőségét és megjelenítését a naplókat, segítve a TvMI 12.5:2022.06.13. F Melléklet F1/2/b) pontjának kielégítését.


Ajánljuk még a blogunkból: A professzionális tűzjelző karbantartók 3 nagy előnye a fiREG-gel


Köszönjük a szakmai segítséget a Polon-Alfa Magyarország Kft.-nek és a Castrum Sec Kft.-nek!
Fotó: Castrum Sec