Óriási változások jönnek


Óriási változások jönnek

Az OTSz, a TVMI és ezzel együtt a fiREG is változik 2020 januárjában. Lássuk mire számíthatunk a fiREG-gel kapcsolatban!

Bátran állíthatjuk, hogy rendkívül nagy érdeklődés övezte az OKF és TSZVSZ által közösen szervezett balatonalmádi konferenciát. A téma az OTSZ 5.1, ennek hatásai a tűzvédelemre.

Ezen belül is kiemelkedően nagy volt az érdeklődés a második nap reggelén tartott előadásunkra, melyben az elektronikusan vezetett nyilvántartásokra vonatkozó követelményrendszert és annak értelmezését elemeztük.


Az OTSz sok fontos újításainak egyike az elektronikusan vezetett üzemeltetési naplók szabályozása, melyek lehetővé teszik a karbantartások papírmentes dokumentálását.


Bár a vonatkozó TVMI mindegyik kitétele elengedhetetlen, írásunkban most mégis arra a két műszaki megoldásra térnénk ki elsősorban, melyek a fiREG-be is a közelmúltban kerültek be.

Ez pedig a minősített elektronikus aláírás és minősített időbélyeg szolgáltatások.

A fiREG-ben használt minősített elektronikus aláírás, csak úgy, mint az időbélyeg a Microsec Zrt. szolgáltatásai. Rendelkezik a vonatkozó jogszabályok szerinti követelményekkel az elektronikus hitelesítések ügyében.

Így az aláírásba bekerül az elektronikusan vezetett naplót kiállító jogosult személy neve, az őt foglalkoztató vállalkozás neve, csak úgy, mint korábban papíron.

A fiREG zárt rendszere tehát olyan pdf-et bocsát ki, mely adott időpontban adott tartalommal létezett, később meg nem változtatható. 

Ezt hitelesíti külső szolgáltatóként a Microsec minősített időbélyeg szolgáltatása is, elérve a maximális jogszabályi megfelelést, miközben a jogosult személynek vagy az irodai munkatársaknak semmi további teendője nincsen. 

Új napló természetesen mindig állítható ki, de a már kiadott napló külső szoftverrel nem változtatható meg, mert ilyen esetben érvénytelen lesz az elektronikus aláírás és az időbélyeg is.


Az előadásban eloszlattuk a kételyeket azzal kapcsolatban, hogy a naplókra esetleg felkerülő beszkennelt aláírás vagy a nyomtatott, majd aláírt, később beszkennelt napló mennyire nem megfelelő, mennyire nem bizonyító erejű dokumentum. 

Ne tessék tehát összekeverni az elektronikusan vezetett üzemeltetési naplót a kézzel (vagy file-ból odaillesztett) aláírással, mely pl. PDF formátumban csak egy digitális dokumentum, melynek a hatályos jogszabályi környezetben semmilyen bizonyító ereje nincs!

A sok kérdést követően úgy tapasztaltuk, hogy a közönség megértette és nyitott az új megoldásra. Bátran keress fel minket te is, ha vannak kérdéseid!


Változások a fiREG-ben

Mindig is büszkék voltunk a fiREG árazására, hiszen annyit fizetsz, amennyit használod, végtelenül igazságos a rendszer.

A 2020. január 1-jétől hatályba lépő új ÁSZF-ünk az alábbi változásokat fogja hozni továbbra is igazságosan és a rendszer használatának előnyeivel szemben minimális díjjal:

  1. Új szolgáltatásként bekerül a fiREG Munkaszervező modul, mely nagy sikere a digitalizációnak, hiszen teljes egészében kiválthatók a manuális, munkaigényes munkatárs- és munkabeosztások, szervezések.
    Számítási módja adott hónapra vonatkozóan:
    Aktív karbantartók száma x Összes karbantartás darabszáma x 3 Ft+áfa, ahol is egy aktív karbantartónak számít, aki legalább 1 karbantartást elvégzett adott hónapban.
    Például egy cégnél 3 karbantartó munkatárs összesen 2.000 db karbantartást végez el egy hónapban.
    Ebben az esetben a számítás: 3 x 2.000 x 3Ft+áfa = 18.000 Ft+áfa
    A díjat maximalizáltuk 39.000 Ft+áfa / hóban, ezt meghaladó összeg esetén is ez a díj fizetendő.
    Igazán nem nagy összeg azért, hogy a parafatáblák immáron külön emberi munka nélkül digitalizálásra kerültek.

  2. A fiREG minden napi használatának sávos árazása annyiban változik a korábbihoz képest, hogy nem az elért sáv darabárával kalkulál a rendszer, hanem sávonként a sávokra vonatkozó kedvezményekkel.
    Ha elérsz egy hónapban 290 eszközt, akkor annak a számítási módja korábban így nézett ki: 290 x 55 Ft = 15950 Ft+áfa
    2020. január 1-től a számítási mód: 100x75Ft + 100x65Ft + 90x55Ft = 18.950 Ft+áfa
    Nem jelentős a változás, ugyanakkor azt tapasztaltuk, hogy hasonló szolgáltatások esetén a számítási mód ezzel egyezik meg. Ennek az anomáliának volt köszönhető az is, hogy esetenként kevesebbet fizetett, aki többet használta a rendszert, hiszen éppen csak átkerülve egy következő sávba az egész havi szorzója sokkal alacsonyabbá vált. Egyeztetve partnereinkkel ez a módosítás elfogadást nyert, így igazságos és tényszerű a fiREG sávos árazása.
    Természetesen az új számítási mód nem vonatkozik a korábbi szerződésekre, csakis a 2020. január 1-től új szerződést kötő partnereinkre.

  3. Az Expert partnereink számára bekerül az elektronikus aláírás+időbélyegzés díja, mely dokumentumonként 29 Ft+áfa. Ebben az a nagyszerű, hogy lehet egy napló akár 3-4-5-10-20 oldalas is, mindig csak egy aláírás, bélyegző kell rá, így a nyomtatással, postázással szemben óriási előnyben van. Hiszen, mint fent olvasható ez már valóban küldhető az ügyfél számára PDF formátumban is, nem szükséges (, sőt, nem szabad) nyomtatni.
    Ez a funkció már használható, egyelőre rákerül a számlára egy, az adott hónapban fizetendő díjjal megegyező kedvezménytétel is, mely a januári számlától kezdődően kerül majd le, addig is tehát díjmentesen használható.
    Számítási módja: Adott hónapban felhasznált elektronikusan is hiteles dokumentum x 29 Ft+áfa.


Jól láthatóan, érezhetően egyre többen lépnek és térnek át a papírmentes világba. Ezt segíti a fiREG és ehhez rövidesen a jogszabályi környezet is hatályba lép.

Keress fel minket kérdéseiddel, légy az innovátorok között, előzd meg a konkurenciát!


www.fiREG.hu - Ha te is utálod a papírozást...