Nyakgyűrű a tűzoltó készüléken?


Nyakgyűrű a tűzoltó készüléken?

A TSZVSZ facebook oldalán olvashattuk, hogy jelentős innovációval álltak elő a szövetség tagjai. Seres Attilát a társaság egyik alapítóját kérdeztük az újításról.

Mi a nyakgyűrű lényege, mi indokolta a kezdeményezést?

A TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség egyik fő feladata, hogy képviselje a hazai tűzvédelem szakmaiságát, tegyen annak fejlődéséért. A “nyakgyűrű szövetség” célja, hogy a tűzoltó készülék karbantartó szervezet ezzel az eszközön elhelyezett jelöléssel is igazolja azt, hogy a kötelező közép és teljeskörű karbantartások a szakműhely által elvégzésre kerültek. A nyakgyűrűt csak úgy lehet a tűzoltó készülékre felhelyezni, hogy az szétszerelt állapotban van. A papírmentes elektronikus üzemeltetési naplóhoz hasonlóan - amelyet már többen használunk - ez is a szakmaiságot, a fejlődést jelzi. A haladó karbantartó vállalkozások ezzel is tudják növelni a bizalmat partnereik felé.


Milyen jogi vonatkozása van a nyakgyűrűnek?

A jelenleg hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzat és annak vonatkozó tűzvédelmi műszaki irányelve a felszállócső jelölését írja elő az eszköz szétszerelésekor. Ez a megoldás kívülről nem látható, ezáltal nehézkesen állapítható meg, hogy a karbantartás valóban megtörtént-e. Természetesen a nyakgyűrű nem váltja ki az előírt felszállócső-jelölést, de jól látható jele a precízen elvégzett munkának.


Ki használja, ki használhatja, hogyan juthat hozzá?

A TSZVSZ  aktív tagjai kezdeményezték a nyakgyűrű bevezetését. Rövid utánajárást követően egyeztettük a tartalmi és formai megjelenését, és ma már több karbantartó szervezet is használja. Bármely Magyarországon műhellyel rendelkező szervezet használhatja, ehhez nem kell mást tennie, mint jelezze felénk igényét, fogadja el az alapítói megállapodást, és  felvesszük vele a kapcsolatot.


A weboldalatok Rólunk menüpontjában ugyan megnevezése nélkül, de említést tesztek a fiREG-ről, mint innovatív szoftverről, melyet többen használtok az alapítók közül. 

Igen. Például a saját cégemben és az alapítók jelentős részének cégében használjuk már a QR kód és a felhő alapú működés előnyeit. Azt gondolom, hogy ilyen és hasonló megoldások vihetik előre a szakmánkat, ezért használjuk magunk is. Azon túl, hogy a tűzvédelmi szakmai színvonalat igyekszünk folyamatosan emelni, a technológiai fejlődéssel sem állhatunk meg. Ez mindenkinek előnyére válik.

 

További információk: www.megbizhatokarbantarto.hu