Már a létesítményüzemeltetők is naplózhatnak elektronikusan


Már a létesítményüzemeltetők is naplózhatnak elektronikusan

Folyamatosan beszámolunk róla, hogy az elektronikusan vezetett tűzvédelmi üzemeltetési napló egyre szélesebb körben terjed.

Már nem csak a karbantartók, gyártóüzemek, intézmények látják hasznosnak, hanem a nagy létesítményeket portfólióban üzemeltető, ún. létesítményüzemeltető szolgáltató vállalkozások is.


A tűzvédelmi eszközök üzemeltetése, karbantartása rendkívül felelősségteljes feladat. Erről az olvasók korábban is olvashattak már a cikksorozatunkban. (Felelősség a tűzvédelemben – Mindig a főnök? illetve Felelősség a tűzvédelemben -  Kinek fáj? és Felelősség a tűzvédelemben – Mikor fáj a tűz után?, lásd: Védelem, 2023/1. és 2023/2.)

Ezekről a tevékenységekről pontos dokumentációt vezetni nagyon felelősségteljes, ezzel együtt a legtöbb esetben időigényes feladat.

Az elektronikusan vezetett tűzvédelmi üzemeltetési naplóknak a 2020. január 22-én hatályba lépett új OTSZ adott teret. Ez ad lehetőséget arra, hogy mind a karbantartásokat, mind az üzemeltetői ellenőrzéseket a jogosult személyek elektronikusan, papírmentesen dokumentálják.


Hárommillió felülvizsgálat

A fiREG.hu Kft. által üzemeltetett fiREG szoftver épp átlépi a hárommilliomodik elektronikusan dokumentált felülvizsgálatot.

– Nagyon büszkék vagyunk azokra a karbantartókra, üzemeltetőkre, akik a papírmentes megoldást választják vagy ahogy mára elterjedt fiREGeznek. Mára nem csak a karbantartók, hanem az üzemeltetők is élvezik a felhő alapú rendszer előnyeit – mondta el Fekete Attila, a fiREG fejlesztési vezetője.

A platformmá fejlődött elektronikus naplózási lehetőség egy „helyre” tereli a karbantartót, az üzemeltető személyeket és a terület felelősét is. Az ellenőrzést gyakorló szervezetek (biztosító, auditor, hatóság, stb.) pedig összeszedett, naprakész, digitális, azonnal elérhető eredményt látnak, mely a visszajelzések alapján nagyon fontos az üzemeltetők számára.


Elkerülve a redundanciát, ugyanakkor automatizmusokkal támogatva a manuális munkavégzést mára nagy intézmények, autóipari beszállító gyártók, sok telephellyel bíró fiókhálózatok élvezik az elektronikusan vezetett üzemeltetési napló előnyeit. Megbízottaik bármilyen okostelefonnal, a megfelelő jogosultság birtokában digitálisan jegyzik be az elvégzett tevékenységet, naplót pedig gombnyomásra, a helyszínen készítenek.

– Bemutatva a platformot és előnyeit, a létesítményüzemeltetéssel foglalkozó, ún. FM vállalatok is megkezdték az elektronikus naplók vezetését – magyarázta Fekete Attila. Egyrészt a nagy darabszámok, sokféle tűzvédelmi eszköz, a földrajzi elosztottság, a sok bevont vállalkozó munkája átláthatatlan számukra. Másrészt a rájuk és partnereikre is egyre nehezedő követelményrendszer (például a környezetbarát, fenntartható megoldások választására) lépéseket igényel. Ilyen esetben tud segíteni egy szoftver, ami „mindent tud” vagy egy-egy célmegoldás, célszoftver.


Svájci bicska kontra célszerszám

A szakember szerint a „mindenre jó” szoftver sok esetben jó megoldás lehet, de az esetek jelentős részében hosszú előkészítési, tervezési, fejlesztési, de mindenképpen hónapokban, években mérhető bevezetési időt igényel.

A célszoftver nem old meg mindent, viszont azt a speciális küldetést, amit neki szántak, tökéletesen, azonnal és bonyolult bevezetés nélkül abszolválja.


A létesítményüzemeltető vállalatok nem tudnak létezni az üzemeltetést támogató szoftver, szoftverek nélkül. Az általánosságban ismert megoldások a tűzvédelmi eszközök karbantartásának specialitásait jellemzően nem igazán fedik le. 

– Adódott a lehetőség, hogy a tűzvédelmi eszköz portfóliót akár önmagában külön kezeljék ezek a cégek szolgáltatásuk keretében. Akár a már bevezetett, nagy nyilvántartó rendszerrel részben összekötve üzemeltessék tovább. Az elektronikusan vezetett napló számos lehetőséget kínál a létesítményüzemeltetőknek szolgáltatásaik színvonalának emeléséhez. Minden korábbinál pontosabb nyilvántartások készülnek, valamint az idegtépő manuális előkészítő- és lezáró munkák helyett automatizmusok dolgoznak. Az ügyfelek felé minden időpillanatban elérhető, mindig naprakész végeredmények érhetők el, szintén bármilyen manuális munkavégzést mellőzve. Nagyszerű eredménynek tartom, hogy az üzemeltetést szolgáltató vállalkozások például az élvonalbeli autógyártó cégek tűzvédelmi berendezéseinek nyilvántartásához is elektronikus naplót használnak. De legalább ennyire előremutató az is, hogy a nagy ingatlanportfóliókat kezelő vállalatok is felismerték a digitalizáció előnyeit – tette hozzá Fekete Attila.


Az elmúlt időszakban több tíz, több száz ingatlant üzemeltető vállalatok vagy az ő üzemeltetését ellátó vállalkozások vették használatba az elektronikusan vezetett üzemeltetési naplót. Ez is csak alátámasztja, hogy a 2020-ban hatályba lépett jogszabályi környezet egyre nagyobb hatással van a tűzvédelemre, karbantartásokra, dokumentálásra.


További információk: www.fiREG.hu