A QR-kód veszélyes, mert MINDEN-t le lehet olvasni!


A QR-kód veszélyes, mert MINDEN-t le lehet olvasni!

Sokszor merült már fel a korábbiakban is a fiREG-hez használt QR-kódok szerepe. Tisztázzuk!

Ezt kellett most tisztáznunk az imént telefonban is, mert félreértések láttak napvilágot.


A fiREG-ben használt QR-kód matricákat a rendszer részeként juttatjuk el felhasználóknak, ezért külön fizetni nem kell. Van lehetőség egyedi, saját logós matricákra ( Egyedi fiREG QR matricák saját logóddal ), ezek azonban a működésüket tekintve ugyanazt tudják, mint egyszerűbb kivitelű társaik.

A QR-kód használata és működése röviden:

  • Tekercsben érkezik, nincs jelentősége, hogy mely matrica mely eszközre kerül
  • Első alkalommal (kihelyezés) a tűzvédelmi szakember egy tűzvédelmi eszköz előtt állva, az eszköz egyedi azonosítóját gyorskereséssel megtalálja a fiREG-ben
  • A QR-matricát az eszközre helyezi 
  • A QR-kódot leolvassa, “párosítja” az eszközzel

Ezt követően már a karbantartói és üzemeltetői ellenőrzések dokumentálásához csak a kódot kell beolvasni, az azonnal megjelenő adatlapon pedig egyszerűen rögzíthetők az adatok.

A munka végeztével pedig gombnyomásra elkészül az elektronikusan vezetett napló, mely akár azonnal küldhető emailben az üzemeltető számára, papírmentesen.


Természetesen minden felhasználó csak a saját jogosultsági köre szerint használhatja a kódot, illetve írhat az elektronikusan vezetett naplóba.

Nézzük kik ők és milyen jogosultságaik vannak!


Karbantartó
Neki adott eszköztípusra vonatkozó és lejárati idejét tekintve is érvényes szakvizsgával kell rendelkeznie. 
Nyilvánvaló, hogy adott karbantartónak jogosultsága legyen adott partner, adott telephelye eszközeinek karbantartására a szoftverben is, pontosan úgy, ahogy magára a karbantartásra is. Vagyis csak az a karbantartó írhat be adott eszköz elektronikusan vezetett naplójába, akit az üzemeltető vagy az üzemeltető által megbízott vállalkozás erre feljogosított.

Üzemeltetői ellenőrzéssel megbízott személy
Lehet karbantartó is, de lehet kifejezetten csak üzemeltetői ellenőrzéssel megbízott munkatárs, aki nem rendelkezik szakvizsgával, hiszen a jogszabályi környezet szerint ez nem is szükséges.
Természetesen ugyanúgy érvényes a jogosultság kiosztása és a hozzáférhetőség, mint a karbantartóknál vagyis üzemeltetői ellenőrzést csak az a személy jogosult bejegyezni az elektronikusan vezetett üzemeltetési naplóba, aki adott telephely eszközeire erre vonatkozó jogot kap a zárt rendszerben.

Bárki más egy hétköznapi okostelefonnal
A QR-kódot leolvasva valóban MINDEN adat elérhető. Fontos azonban, hogy ebben az esetben a MINDEN azt jelenti, hogy minden olyan információ, ami egyébként is leolvasható az adott eszközről valamilyen formában.

Például egy tűzoltó készülék esetén: Gyári szám, készenléti hely, típus, utolsó karbantartás időpontja, karbantartó cég neve
Nagyon fontos, hogy természetesen "bárki más", csak kiolvashatja ezeket az egyébként is elérhető adatokat, de az eszközhöz, telephelyhez tartozó elektronikusan vezetett üzemeltetési naplót nem érheti el, abba bejegyzést nem tehet.

A QR-kód tehát önmagában e.Az adatokat a zárt rendszer biztonságosan, a megfelelő jogosultsági szintek figyelembevételével engedi olvasni, írni.


Fontosnak tartjuk továbbra is, hogy megfelelő helyről tájékozódjatok és bátran kérdezzetek minket amennyiben bármilyen kényes kérdés felmerül.


Korábban készültek videóink is, melyekben ilyen és hasonló kérdéseket válaszolunk meg.

Ezek itt érhetők el: Youtube 1 percesek



www.fiREG.hu - Ha te is utálod a papírozást…