A fiREG-ből írt diplomadolgozatot. Interjú.


A fiREG-ből írt diplomadolgozatot. Interjú.

A platform-bázisú megoldásokról írt diplomadolgozatot Tóth Csenge a Pécsi Tudományegyetem hallgatója. Interjút készítettünk.

Mutatkozz be kérlek röviden, mit tudhatunk rólad?

Tóth Csenge vagyok, harmadéves pécsi hallgató-közgazdász-vállalkozó palánta. Nyitott, vidám, kiváncsi személyiségű lány vagyok, aki nem riad meg a kihívásoktól, és szeretek nap mint nap kilépni a komfortzónámból. Innovatív embernek tartom magam, nagyon szeretek megoldásokat találni valós problémákra. Nagyon pörgős életet élek, tanulmányaim mellett termékmenedzser asszisztensként dolgozom az egyetem Vállalkozásfejlesztő Központjában, valamint heti 5 alkalommal edzek (rúdsport, TRX, Spartan Cross). A napokban pattant ki a fejemből egy projekt, mely arra fókuszál, hogy PowerPoint prezentáció, önéletrajz és motivációs levél készítésében és/vagy tervezésében nyújtsak segítséget. Ezek azok a dolgok, melyek szerves részét képezik az életemnek mostanság. Balatonfenyvesen lakom (papíron), de az év jelentős részében (ha nincs nyár vagy Covid) Pécsett élek kolis életet, illetve Kaposváron is sok időt töltök el a rúdsport edzésekből adódóan.

Mit tanulsz pontosan és hogy jutottál oda, hogy a platformokról írj?

Gazdálkodási és Menedzsment (angol nyelven) alapszakon tanulok, azonban az itt töltött lassan három évem során a vállalkozásfejlesztéssel kapcsolatos kurzusok ragadtak magukkal leginkább. Részt vettem Simonyi Hackathon ötletversenyen, ahol csapatommal bezsebeltük a legjobb üzleti lehetőségnek járó díjat. Ez a második megkezdett egyetemi évem elején volt, ezt követően minden alkalmat megragadtam, hogy ehhez kapcsolódó kurzusokon vehessek részt. Így ismertem meg a szakdolgozati konzulensem is, akire mentoromként tekintek, rengeteget köszönhetek neki, többek között két párizsi tanulmányi utat (EDUC Entrepreneurship Days, EDUC Entrepreneurship Week) és a jelenlegi pozíciómat is az egyetem által fejlesztett innovációs platform termékmenedzser asszisztenseként. Az első konzultáció alkalmával szerteágazó volt a témák köre a fejemben, amikről írni szerettem volna mint potenciális szakdolgozati témalehetőség. A konzulensem óvatos terelgetésére sikerült megtalálnom a fókuszt, és az általa küldött szakirodalmak hatására kiválasztottam a négy fő témát, melyekre felépítettem a diplomamunkám. Egy másik konzultációs alkalommal kaptam a tanácsot, hogy vegyem fel a kapcsolatot piacterekkel, akiknek a működése érdekes lehet a témám szempontjából. Így találtam rá a fiREG-re, akik készséggel álltak a rendelkezésemre és nagyon hálás vagyok a beszélgetésért, valamint a szakdolgozatomhoz hozzáadott értékért. Felvettem a kapcsolatot egy társadalmi vállalkozás, valamint egy hazai vezető ételkiszállító cég vezetőjével is. Ez a mélyinterjús folyamat nagyon izgalmas volt, a szakdolgozat megírása igazi szerelemprojektté vált számomra. Az összeállított kérdéssor és az engem leginkább érdeklő témák alapján megfogalmazódott bennem, hogy mi legyen a szakdolgozatom fő témája, mi legyen a fő kérdéskör. Így jutottam arra az elhatározásra, hogy a szakdolgozatom címe Platform-Based Solutions in Entrepreneurship – B2B and B2C Examples from the Business World (~ Platform Alapú Megoldások a Vállalkozások Működésében – B2B és B2C Példák az Üzleti Világból) legyen.

Mennyire találtál anyagot a témádhoz, mennyire volt hozzá forrásod?

Szerencsére ez egy elég felkapott téma, a konzulensem által küldött szakirodalmak szerves részét képezték a dolgozatnak, valamint az egyetemen lehetőségünk van hozzáférni számos online adatbázishoz. Ez nagyon hasznosnak bizonyult, ugyanis több érdekes szakmai cikket találtam a témámhoz. A rendelkezésünkre álló négy emeletes egyetemi könyvtárunkban, a Tudásközpontban is találtam releváns forrásul szolgáló köteteket. Összesen 13 forrást használtam a szakdolgozatom megírásához. Ezeket a diplomamunkám első felében, a szakirodalmi áttekintéseknél használtam. Ebben a részben négy fejezetet különböztetek meg: digitalizáció, platformizáció, matchmaker-ek, vállalkozások működése az online platformokon keresztül. A dolgozat ezen részében tettem szert arra a tudásra, mely tökéletes alapot biztosított a hipotéziseim megfogalmazására.

Kik segítették a munkád és mivel?

A munkámat több frontról is segítették, amiért ezúton is nagyon hálás vagyok. Több interjút is készítettem, azonban három vállalkozás, a téma szempontjából legrelevánsabb cégvezetőivel készített interjú tartalma került bele a szakdolgozat végleges verziójába. Egy sikeres társadalmi vállalkozás, egy hazai vezető pozícióban lévő ételkiszállító cég, valamint a fiREG ügyvezető igazgatójával volt lehetőségem beszélgetni, akiknek hálás köszönettel tartozom az idejükért, és a hozzám címzett kedves, biztató szavakért. A szakdolgozatba be nem került vállalkozás tulajdonosoknak is köszönöm, hogy szakítottak rám időt, az egyik ilyen alany egy sikeres kisvállalkozást vezet, melyben általa készített finomságokat árul, a másik pedig egy vidéki városban működő PPC ügynökség, akik online hirdetésekkel foglalkoznak. Végül, de nem utolsó sorban, a konzulensem volt az, kinek hatására, és a konzultációinkból levont tanulságok alapján kialakult a fejemben a végső téma, valamint hogy milyen kutatási módszerrel tudom a felmerülő hipotéziseimet tesztelni.

Kivonatosan, mit olvashat az, aki a fiREG-ről olvas a dolgozatodban?

Aki a szakdolgozatomba betekintést nyer, megismerheti a fiREG üzleti modelljét, valamint számos olyan információt, mely a vállalat működését mutatja be. Szerencsére a cégvezető, Fekete Attila, hozzám hasonlóan szeret mindenről részletesen beszélni, így tényleg sok-sok infót megtudhattam, melyet 10 oldalban mutattam be a szakdolgozatom lapjain. A beszélgetésünk által lefedett főbb témák érintették a vállalat bemutatását, a fájdalompontot és a nyújtott megoldást, magát az üzleti modellt, a fiREG platformjának a működését, az interakciók stimulálásának módszereit, a cég belső kommunikációs eszközeit, a vállalat által használt platformok funkcióit, valamint a jövőbeni célokat a potenciális platformok használatát illetően.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Nagyon ambiciózus ember vagyok, igyekszem minden lehetőséget megragadni és kihasználni a céljaim eléréséhez. 17 évesen megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy saját tánciskolát szeretnék, ebből kiindulva adtam le a jelentkezésemet a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának gazdálkodási és menedzsment (angol nyelven) alapszakra. Vállalkozó szeretnék lenni, ez az általam felvett kurzusok listájából is látszik. Úgy érzem, kijelenthetem, hogy jelenleg azon az úton járok, ami hozzásegít céljaim eléréséhez. Átgondolva a mögöttem lévő éveket, mindent pontosan ugyanígy tennék. Úton vagyok a BSc diplomám felé, mellyel hivatalosan is közgazdász leszek, szeptemberben indul egy Hip-hop táncoktató képzés, mellyel képesítést szervezek, hogy táncórákat tarthassak, majd később egyesületet alapítsak. Lassan egy éve, hogy rendszeresen rúdsportolni járok, mely szintén a szívem csücske, októberben indulok a Magyar Kupán. Emellett heti 5-ször edzek funkcionális edzések (TRX, Spartan Cross) formájában. Az egyetem és a sportok szerepe hozzájárult a tánciskola ötletének részletesebb kidolgozásához. Szeretnék egy olyan start-upot létrehozni, mely segíti elsősorban a fiatal nők pozitív testképének kialakítását, önbizalmuk növelését a táncon és rúdsporton keresztül, de emellett számos ötlet van még a fejemben. Ez egy olyan projekt, melyen folyamatosan dolgozom, hogy egy nap valóra váljon.


Gratulálunk a dolgozathoz és sok sikert kívánunk a továbbiakban is!