Mik az elektronikusan naplózható tűzvédelmi eszköztípusok?


Mik az elektronikusan naplózható tűzvédelmi eszköztípusok?

Ahogy a legtöbben tudják, tűzoltó készülékek. És még további 7 modul. Lássuk, melyek ezek!

2017-es alapítása óta a fiREG mind alaprendszerében, mind a tűzvédelmi és egyéb modulokat illetően rendkívül sokat fejlődött.

Örömteli a felhasználók számára és jó visszajelzéseket kapunk azáltal, hogy nem megváltoztatni szeretnénk a tűzvédelmi üzemeltetés és karbantartás folyamatát, szokásait. Sokkal inkább a jó gyakorlatokból alakítunk korszerű megoldásokkal olyat, amit aztán szívesen használ a szakma. Mindezt tűzvédelmi karbantartók, EHS vezetők bevonásával természetesen.

A felhasználók, vállalatok száma folyamatosan növekszik, mely egyre erősebb elfogadottságot, megbízhatóságot jelent az elektronikus naplózással még távolabbról barátkozók számára, mára több, mint 100-an vannak tűzvédelmi vállalkozások, akik a mindennapokban fiREGeznek.

A fiREG fejlesztését 2017-ben a tűzoltó készülékek modullal kezdtük meg, azonban azóta számos további lehetőség érhető el. Nézzük sorban a modulokat!

Tűzoltó készülékek

A legösszetettebb modulban a tűzoltókészülékek minden hazánkban ismert, használható gyártója, típusa megtalálható, oltásteljesítmény-adatbázissal együtt.

A készülékek könnyen importálhatók, karbantarthatók, műhelyes folyamatok dokumentálása is biztosított. 

Az elvégzendő teendők automatikusan értesítik a felelősöket, az aktuális OTSz, TvMI alapján. A munkákról gombnyomásra üzemeltetési napló, szállítólevél, munkalap, selejtezési jegyzőkönyv készülhet és igazán gyorssá, átláthatóvá teszi a munkát.

Tűzi vízforrások

Föld alatti, föld feletti, fali tűzcsapok, tározó medencék, stb., ezek minden szerelvényei és azok nyomáspróbája is kezelhetők a fiREG-ben, automatikus értesítésekkel, speciálisan, egyszerűvé alakított űrlapokkal. A műveletekről nyomáspróba jegyzőkönyv, munkalap, üzemeltetési napló gombnyomásra készülhet.

Karbantartó vállalkozások visszajelzései alapján 20-50%-kal kevesebb adminisztratív teendőjük van a fiREG-gel, mint korábban bármilyen excel, word vagy egyéb táblázatok papírról való feltöltésével.

Tűzgátló berendezések

Tűzgátló ajtók, kapuk, csappantyúk stb. és ezek minden altípusa tökéletesen egyszerűre fejlesztett űrlapokon keresztül villámgyorsan naplózható. A tűzgátló eszközök megfelelősége és karbantartottsága alapvető fontosságú, hisz a tűz terjedésének megakadályozása is a tűzvédelem elsődleges céljai közé tartozik. A nyílászárók jellemzői is könnyedén rögzíthetők, mint például típusa, mérete, szárnyak száma, beépítettsége stb.

Hő- és füstelvezető rendszerek

A hő- és füstelvezető kupolák, füstgátló nyílászárók és minden típusai ezek vezérlőegységei, szerelvényei és azok minden fontos jellemzője, például szén-dioxid palackok cseréjének esedékessége rögzíthető ebben a modulban. A füstelvezető rendszerekre egyre nagyobb hangsúlyt fektet a tűzvédelmi szakma, hiszen mind életvédelmi célokból mind az anyagi javak védelme szempontjából jelentős fontosságú a megoldás. Gondoljunk csak a menekülési útvonalak füstmentességére. Rendkívüli előnyt tud jelenteni a megfelelően működő elvezető rendszer, egyáltalán nem mindegy hogy milyen feltételekkel kezdik meg a tűzoltók a beavatkozást. Ide sorolható a tűzoltói beavatkozások megfelelő támogatása is. Azon épületeknél, amelyek nem kötelezettek ilyen rendszer létesítésére, egy - egy tűzeset alkalmával sokkal nagyobb kihívást jelent a tűz megfelelő lokalizálása.

Biztonsági világítások

Irányfények, biztonsági világítások, utánvilágító jelölések. Nagyobb lakóépületek, irodaházak, szállóépületek, egészségügyi létesítmények, gyártóegységek és egyéb, jogszabályban megfogalmazott épületek szükségszerű jelölései. Veszélyhelyzetben, enyhén füsttel telített folyosókon, helyiségekben főként a helyismerettel nem vagy kevésbé rendelkező személyek menekülését nagyban segíti. Egy megfelelően működő berendezés életvédelmi célja megkérdőjelezhetetlen. Bár időszakos felülvizsgálatuk és karbantartásuk tűzvédelmi szakvizsgához nem kötött, üzemeltetői szempontból is kiemelt figyelmet érdemel. Üzemeltetési napló és munkalap is készíthető a velük kapcsolatos munkákról.

Vészkijáratok

Egy - egy létesítmény befogadóképességének függvényében beépített nyílászárók szerepe havaria helyzetekben megkérdőjelezhetetlen. Remélhetőleg minél gyakrabban kell igénybe venni, akkor viszont tökéletesen kell működniük. Ez kizárólag megfelelő karbantartottsággal fog megvalósulni. A tűzgátló, füstgátló nyílászáróktól eltérően nem szakvizsgaköteles az időszakos felülvizsgálatuk, de szakmai ismeretük elvárható. Rendezvényenként, de maximum három havonta szükséges üzemeltetői szemmel is megvizsgálni ezeket az eszközöket. A velük kapcsolatos munkákról üzemeltetési napló és munkalap is készíthető a fiREG-ben.

Beépített tűzjelző rendszerek

A tűz keletkezésének azonnali észlelését lehetővé tevő rendszer “napi munkában van”. Vagy közvetlen átjelzés révén vagy állandó felügyelet mellett szükséges készenlétben tartani. A fokozott igénybevételből kifolyólag napi üzemeltetői ellenőrzést tesz kötelezővé a jogszabály. Ahhoz, hogy mindig a lehető leggyorsabb, legmegbízhatóbb érzékelés biztosított legyen, alkalmanként rendkívüli karbantartás is szükséges lehet. A fiREG-ben az időszakos felülvizsgálat mellett az üzemeltetői ellenőrzések minden formája, a nap közbeni események rögzítése, és az erre való reagálásként a rendkívüli karbantartás dokumentálása is könnyedén rögzíthető. Az eszközök rögzítésére/importálására a tűzjelző központból kinyert adatok alapján is van lehetőség. A felülvizsgálat után ugyanígy megtehető a tesztelt érzékelők eredményeinek importálása. A folyamatokról tűzvédelmi üzemeltetési napló készül.

Beépített oltórendszerek

A fiREG jelenleg (2023. április) legfrissebb tűzvédelmi modulja is már 1 éves és folyamatosan fejlődik a visszajelzések alapján. A heti, havi, stb. ellenőrzések, karbantartások a folyamatot illetően ugyanúgy működnek, mint korábban, de immár digitális, átlátható rendszerben.

Visszajelzések alapján elmondható, hogy kiemelt előny lehet auditok, biztosítói felülvizsgálatok esetén a rendszer digitális naplózása. Az oltórendszerek minden karbantartandó perifériáját könnyedén lehet rögzíteni, és a számukra szükséges ellenőrzési szempontok alapján, azok elvégzése után az üzemeltetési napló gombnyomásra előállítható.


Elérhető modulok összefoglalva 

Tűzoltó készülékek, tűzi vízforrások, tűzgátló berendezések, biztonsági világítások, hő- és füstelvezető rendszerek, vészkijáratok, beépített tűzjelző rendszerek, beépített oltórendszerek és ezek minden altípusai.

A fiREG-ben ezen kívül a defibrillátorok ellenőrzése is dokumentálható, valamint folyamatosan kerülnek be további modulok is.

Kövesd a social média felületeinket (facebook, youtube, linkedin) és a blogunkat is!


Amennyiben kérdéseid volnának, keress minket bizalommal!

www.fiREG.hu - Ha te is utálod a papírozást…