Elektronikus naplók: növekedés minden téren


Elektronikus naplók: növekedés minden téren

A cím nem teljesen igaz. A ráfordított idő, a papírfelhasználás, a pontatlanságból eredő hiány, ezek mind csökkennek. Lássuk milyen előnyei vannak a szereplők számára az elektronikus naplózásnak!

(Az írás a Tűzvédelem júniusi számában jelent meg nyomtatásban, elérhető itt.)

Ki tudja melyik naptárban vezetett ismétlődő határidők, valahova lementett excel táblák, a fiókban heverő papírok, kézzel írt naplók… Ezek mind-mind hátráltatják a munkavédelmi szakembereket. A tűzvédelmi eszközök felülvizsgálata, karbantartása kulcskérdés a területért felelősök számára. A különféle minőségirányítási rendszerek, a biztosítók, a hatóság, mindenki a saját szabályai mentén következetesen ellenőrzi a tűzvédelmi berendezések állapotát, dokumentációit.

“Azt láttuk, hogy rengeteg időt vesz el a szakemberektől a tűzvédelmi berendezések ellenőrzésére való felkészülés, a követés, az utómunkák a papírokkal. A legtöbb esetben ez teljesen természetessé vált, mindenki tudja, hogy ez így van, ezt szoktuk csinálni. - Számol be Horváth Gábor, a fiREG platform szakmai vezetője. Persze ettől még a feladat sok és meglehetősen kellemetlen is tud lenni a felelősök vélekedése szerint.”

A jó hír, hogy a szoftvert fejlesztők felmérése szerint jelentős fejlődési szándék és fejlődés is kimutatható a tűzvédelmi eszközök karbantartottsága terén: “Míg 3-4 évvel ezelőtt sokkal több volt az olyan vállalat, amely nem helyezett kellő hangsúlyt a tűzvédelmi eszközök felülvizsgálatára, karbantartására, ez markánsan javult. - Mondja el Fekete Attila, a fiREG platform fejlesztési vezetője. Jól akarják végezni a munkájukat a szakemberek és egyre nyitottabban fogadják az új megoldást. A kezdeti kétkedések, a füzethez, táblázatokhoz való ragaszkodás csökkenni látszik, megszerették a korszerű, okostelefonos szoftvert.”


Korábban egyáltalán nem, pontatlanul vagy rengeteg munka árán lehetett lekövetni például egy több telephelyes, sok csarnokkal, ingatlannak rendelkező vállalat tűzvédelmi eszközeinek karbantartottságát, mára ez ujjgyakorlattá vált.

Egységes rendszerben, minden szereplő a saját jogkörének megfelelően ahhoz és csak ahhoz fér hozzá, amihez szüksége van. Az értesítések a TvMI alapján automatikusan segítik a felelősök munkáját, a papírt pdf dokumentumok váltották fel, az előkészítő és utómunkák sok esetben a felére csökkentek.


Az elektronikusan vezetett tűzvédelmi üzemeltetési napló 2020-as hatályba lépése óta lehetősége van minden üzemeltetőnek papírmentes nyilvántartást vezetni. Megtérüléssel abban az esetben számolhat az üzemeltető, ha több 100, több 1000, esetleg több 10000 db tűzvédelmi eszközzel rendelkezik.

“Biztos vagyok benne, hogy ilyen speciális rendszer nélkül nem lehet pontos nyilvántartást vezetni és átlátni egy vállalat tűzvédelmi rendszerét. Vagy olyan energia befektetésével, amit más területen sokkal nagyobb hatásfokkal lehetne hasznosítani. Ezért is vagyunk elkötelezettek abban, hogy EÜN-t vezessenek az üzemeltetők. Kevesebb manuális munkával sokkal átláthatóbb rendszer, folyamatos jogszabályi megfelelőséggel.” - Emeli ki Fekete Attila.


A rendszer fejlesztői a TSZVSZ - Magyar Tűzvédelmi Szövetséggel, valamint a helyi iparkamarákkal közös szervezésben országjáró rendezvénysorozat keretében hívják fel a figyelmet a tűzvédelem fontosságára. 

Az ingyenesen látogatható rendezvényeken gyakorlati javaslatok, modern megoldások hangzanak el szakemberek előadásaiban.

A következő rendezvényt június 22-én, Székesfehérváron tartják, részletek itt.


További információk az elektronikusan vezetett tűzvédelmi üzemeltetési naplóról:

www.fiREG.hu